Gratis toegang en rondleiding slavernijverleden in Maritiem Muzeeum Zeeland op Keti Koti
Evenementen details
Op 1 juli, Keti Koti (Dia del Abolishon), wordt de afschaffing van de slavernij herdacht, 150 jaar geleden. Het Maritiem Muzeeum Zeeland biedt op deze herdenkingsdag gratis toegang en rondleidingen
Evenementen details
Op 1 juli, Keti Koti (Dia del Abolishon), wordt de afschaffing van de slavernij herdacht, 150 jaar geleden. Het Maritiem Muzeeum Zeeland biedt op deze herdenkingsdag gratis toegang en rondleidingen slavernijverleden aan, om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van dit hoofdstuk van de Zeeuwse geschiedenis.
In het muZEEum wordt in de expositieruimtes over de driehoeks- en slavenhandel duidelijk hoe de Zeeuwen door hun economische drijfveren en maritieme vaardigheden een grote rol speelden in dit duistere hoofdstuk van de geschiedenis. Leonora, een slaafgemaakte vrouw die in 1732 aan boord van een Zeeuws schip in Curaçao wist te ontsnappen en haar vrijheid terugkreeg in Middelburg, symboliseert het leed en de kracht van de tot slaafgemaakten. Haar verhaal staat, samen met het Canonstuk slavenschip D’Elisabet Galy, centraal in de ruimte, die bezoekers een beter inzicht geeft in het slavernijverleden en de rol die Zeeuwse handelaren speelden.
Handelaren uit Middelburg en Vlissingen waren verantwoordelijk voor bijna de helft van de 600.000 slaafgemaakten die Nederland heeft getransporteerd en verhandeld. Vlissingen profiteerde hiervan aanzienlijk. Tussen 1760 en 1780 was maar liefst 25 procent van het verdiende inkomen in Vlissingen afkomstig van de trans-Atlantische slavenhandel.
Onno Bakker, directeur, benadrukt het belang van deze herdenking: “Het is essentieel dat we stilstaan bij het slavernijverleden en de impact ervan op onze samenleving. Door middel van deze rondleidingen willen we bezoekers bewust maken van de rol die de Zeeuwse scheepvaart heeft gespeeld in de slavenhandel en de gevolgen daarvan. Sinds 1863 is er een hoop verbeterd, maar nog steeds moeten we blijven werken aan een inclusieve, gelijkwaardige toekomst. Bewustwording van onze historie helpt daarbij.”
Het Maritiem Muzeeum Zeeland nodigt iedereen uit om op 1 juli deel te nemen aan deze gelegenheid. De gratis toegang en rondleidingen bieden bezoekers de mogelijkheid om meer te leren over het slavernijverleden en de rol van Zeeland hierin. Een belangrijk moment om stil te staan bij de historische gebeurtenissen en de mensen die hebben geleden onder dit systeem. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen op deze bijzondere dag van herdenking en bewustwording.
Meer informatie
Tijd
Juli 1, 2023 11:00 am - 2:00 pm(GMT+02:00)
Locatie
Zeeuws Maritiem muZEEum
Nieuwendijk 11 Vlissingen