Scroll Top
Jaap van Boven wint Frans Naereboutprijs 2022

Door Conny den Heijer

Oost-Souburg – In aanwezigheid van alle genomineerden werd vrijdagavond in Mae-Uku de Frans Naereboutprijs van 2022 uitgereikt en wint Jaap van Boven. De drie te verdelen prijzen waren er voor de Vrijwilligersorganisatie van het Jaar, de Aanmoedigingsprijs en de Vrijwilliger van het Jaar. Deze werden uitgereikt  door burgemeester van den Tillaar.

 

De feestelijke avond, met tussendoor een optreden van de Zeeuwse Komedie, werd geopend door wethouder Jeroen Portier die nog eens benadrukte dat vrijwilligerswerk het cement van de samenleving is. “Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Vlissingen, Oost-Souburg en Ritthem.” aldus de wethouder. “En er zijn redenen genoeg om vrijwilligerswerk te doen: iets willen doen voor een ander, actief blijven, iets anders doen dan wat je normaal gewend bent te doen, ergens bij willen horen, persoonlijke groei, sociale contacten.” De Frans Naereboutprijs werd voor de 19e keer uitgereikt, er waren voor dit jaar 32 voordrachten gedaan.

De prijs voor Vrijwilligersorganisatie, die bestaat uit een wisseltrofee en een oorkonde, ging naar de vrijwilligers van het Odensehuis Walcheren. Het Odensehuis is een laagdrempelige opvang voor mensen met beginnend geheugenverlies en hun mantelzorgers. Meer dan 10 vrijwilligers zijn hier actief en zetten zich in als gastvrouw of gastheer en begeleiden bij verschillende activiteiten. Zij leveren hiermee een bijzondere bijdrage binnen het voorliggend veld en ontvingen hiervoor deze bijzondere waardering.

Geldbedrag

De Aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro. Deze ging naar Ahmad Kairsh. Hij is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland, is actief als tolk en hij begeleidt nieuwkomers in de gemeente bij zaken als bijvoorbeeld het schrijven van brieven of het afsluiten van verzekeringen en huurcontracten. Hij weet anderen te motiveren en aan te moedigen in de weg naar zelfredzaamheid en zelfstandigheid in de Nederlandse maatschappij.

De Vrijwilliger van het Jaar werd Jaap van Boven, al jarenlang actief voor Poppodium De Piek. Hij ontving een oorkonde en een gouden speldje. De Piek heeft meerdere malen zijn deuren bijna moeten sluiten maar de positiviteit en wilskracht van onder andere Van Boven zorgde ervoor dat De Piek nog steeds draait. Maar om de winnaar in Mae-Uku te krijgen, dat viel nog niet mee. Van Boven was namelijk aan het werk… vrijwilligerswerk in De Piek. Daar was immers die avond Podium Z presentatie. “Ik werd ineens opgehaald en er werd me gezegd dat ik écht even mee moest.” zegt een toch wat geëmotioneerde Van Boven. “Dit is een eer want De Piek bestaat al sinds 1970. Honderden vrijwilligers hebben zich vóór mij al ingezet dus ik draag de prijs op aan iedereen die ooit vrijwilliger is geweest bij ons. En het belangrijkste: we bestaan nog!”

 

Lees hier meer

Gerelateerde video’s IN Vlissingen
Om andere dingen te ontdekken
Clear Filters